Engelli Raporu Kimlere Verilir?

     Engelli raporu, engellilerin ve ailelerin devlet ve özel sektör tarafından engelli bireylere sağlamış olduğu haklardan faydalanabilmeleri için almak durumunda oldukları bir belgedir. Engelli raporunda yazmakta olan oran yüzde ( % ) olarak belirtilmektedir. Devlet tarafından yapılan engelli tanımı şu şekildedir: Engelli raporu ile fiziksel veya ruhsal olarak vücut fonksiyonlarının en az %40’ını kaybetmiş kişilere engelli denilmektedir. Kişilerin engelli olup olmadıklarını gösteren sağlık raporuna da engelli sağlık raporu denilir.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu almak için devlet tarafından yetki verilen tam teşekküllü hastanelere başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu hastanelerin listeleri zaman zaman güncellenmektedir. Size en yakın tam teşekküllü hastaneye başvuru yapmanız durumunda, engelli raporu almak için işlemlerini halledebilirsiniz. Bu hastanelerde engelli raporu düzenlemek için sağlık kurulu birimleri bulunmaktadır. Engelli raporu almak isteyen kişi veya velisi buraya başvuruda bulunarak engelli raporu alabilir.

Engelli Raporu Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Engelli raporu başvuru dilekçesi ( Bu raporu başvurduğunuz hastaneden temin edebilirsiniz.(Rapor hastane tarafından doldurulacaktır. )
  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • 2 adet fotoğraf ( bazı tam teşekküllü hastaneler 2’den fazla fotoğraf talep etmektedir. Bu yüzden mümkünse yanınızda daha fazla fotoğraf bulundurmanız, işlemleri hızlı halletmeniz adına faydalı olacaktır. )
Gerekli belgeler ile beraber engelli sağlık raporu almak için başvuruda bulunmanızın ardından, gerekli kontrolleriniz ve testleriniz yapılır. Tüm bu işlemlerin ardından sonuçlarınız doktorlardan oluşan heyete gönderilir. Doktorlar engelli raporu oranına, engelli raporu yönetmeliği kapsamında karar verirler. Rapor almak için şahsen başvuruda bulunduysanız 2 kopya, resmi bir kurum tarafından sevk işlemi ile gelmişseniz de 3 kopya olarak size tanzim edilir. Şayet size verilen raporda, engelli oranı %40 ve üzerinde ise engelli sayılırsınız.

Engelli Sağlık Raporu Ücretli Midir?

Engelli sağlık raporu başvurusu tamamen ücretsiz bir işlemdir. Devlet bu işlem için engelli vatandaşlarımızdan herhangi bir para talep etmemektedir.

Engelli Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Engelli sağlık raporu sürekli veya geçici bir süre için verilebilir. Şayet hastalığınızın tedavisi çok uzun sürecekse veya tedavisi mümkün değilse sürekli olarak, iyileşme umudu var ise veya kontrol gerekiyorsa da belirli süreli olarak engelli raporunuz düzenlenir. Bu süre genel olarak 2 sene için düzenlenmektedir. Yani 2 sene sonra yeniden tam teşekküllü bir hastanede kontrol yaptırmanız gerekecektir. Şayet 3 kere kontrol olmanıza rağmen hastalığınız devam ediyorsa, bu hastalığınızın süreli değil süresiz olduğunu göstermektedir. Bu yüzden raporunuz süreliden, süresize çevrilir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Engelli sağlık kurulu raporuna; engelli, engelli velisi veya engellinin vasisi ya da raporu talep eden kurum tarafından itiraz edilebilmektedir. Engelli sağlık kurulu raporuna itiraz etmek isteyen kişi veya kurum, itiraz dilekçesi ve sağlık kurulu raporunun tasdikli örneği ile beraber, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvuruda bulunabilir. İl Sağlık Müdürlüğü, yeniden rapor alınması için kişiyi başka bir sağlık kurumuna yönlendirir. İtiraz edilen rapor ile yeni çıkacak olan rapor aynı doğrultuda ise rapor kesinleşir.  Farklı ise, engelli hakem hastanesine sevk edilir ve buradan çıkacak sonuç esas alınır. Engelli sağlık raporu alma hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir